Föreningsstöd – Hur föreningar i Sverige kan få pengar och stöd

Visste du att det finns cirka 250 000 föreningar i Sverige? Och hälften av alla mellan 16 och 84 år hjälper till frivilligt i olika föreningar. De som volontärarbetar lägger i snitt 18 timmar i veckan, vilket är mer än för 30 år sen då det var 13 timmar. Det arbete som alla volontärer gör är värt ungefär 160 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 320 000 heltidsjobb. Men bara 7 % av alla föreningar har anställd personal, så det mesta sköts ideellt.

Föreningar kan få in pengar på olika sätt, t.ex.:

  • Ha ett café, sälja mat på event, eller ordna basarer. Om föreningen tjänar mycket pengar kan det krävas momsregistrering.

  • Föreningen kan hyra ut sin lokal, kanske till andra föreningar. Ibland kan man dela lokal, men hyresvärden vill oftast att en förening står på kontraktet.

  • Det finns över 10 000 fonder och stiftelser i Sverige som delar ut pengar till olika typer av verksamheter, som ungdomsarbete, sociala projekt och äldreomsorg. Bidragen kan vara allt från några tusenlappar till över 100 000 kronor per år.

  • Här är några exempel på myndigheter som ger bidrag:

    • Arvsfonden: stöd för att bygga om eller bygga nya lokaler.

    • Brottsförebyggande rådet: bidrag för projekt som jobbar mot brottslighet.

    • Jämställdhetsmyndigheten: stöd för projekt som handlar om jämställdhet och kvinnors organisering.

    • Statens kulturråd: bidrag så att personer med funktionshinder kan ta del av kultur.

    Det finns många fler myndigheter som kan ge bidrag beroende på vad föreningen sysslar med.

  • De flesta kommuner har pengar att dela ut till föreningar. Hur mycket och vilka krav som gäller kan variera beroende på vilken kommun det handlar om. Regionerna ger också pengar, särskilt till kulturprojekt.

  • Företag kan sponsra föreningar för att göra sitt varumärke mer känt. Vissa företag har en CSR-policy som innebär att deras anställda får göra volontärarbete på arbetstid. Ibland kan företag också ge större donationer, men det är inte så vanligt längre.

Varför föreningar behöver söka pengar

Föreningar är viktiga för samhället och skapar gemenskap, aktiviteter och stöd för många olika grupper. Men för att kunna driva sin verksamhet utöver ideellt arbete behöver de ofta pengar. Här är några vanliga anledningar till varför föreningar söker ekonomiskt stöd:

  • Föreningar kan behöva pengar för att kunna genomföra sina aktiviteter, oavsett om det handlar om sport, kultur, socialt arbete eller något annat. Pengarna kan behövas för att betala för lokaler, material eller utrustning.

  • Många föreningar anordnar event som till exempel tävlingar, konserter eller workshops. Sådana aktiviteter kan kosta pengar för att kunna genomföras på ett bra sätt. Genom att söka bidrag eller sälja biljetter kan föreningen göra evenemangen större eller bättre.

  • Om en förening växer och får fler medlemmar händer det ofta att volontärarbetet inte räcker, då behövas mer resurser för att kunna hjälpa alla. Pengar kan användas till att köpa in mer material eller anställa personer som kan stötta verksamheten.

  • Föreningar vill ofta utvecklas och erbjuda nya tjänster eller aktiviteter för sina medlemmar. För detta kan de behövas köpa in nytt material, uppdatera lokaler eller utbilda sina volontärer.

  • Ibland behöver föreningar söka pengar för att täcka grundläggande kostnader som hyror och elräkningar. Utan ekonomiskt stöd kan föreningen tvingas stänga ner.

  • Många föreningar vill att alla ska kunna delta, oavsett bakgrund eller förutsättningar. Det kan innebära att man behöver anpassa lokaler för personer med funktionsnedsättningar eller bidra medlemsavgifter för de som inte har råd.

Sammanfattningsvis söker föreningar pengar som ett sätt att möjliggöra och förbättra sin verksamhet samt för att lättare uppnå sina övergripande mål. Denna finansiering kan komma från olika källor och genom olika metoder, beroende på föreningens natur och syfte.

Det finns flertal fonder & stiftelser att söka bidrag från, du kan hitta många i filen HÄR eller HÄR.

Nedan hittar du också några exempel på fonder man kan söka.

Enklare fonder att söka riktade mot ungdomsföreningar

Boverket - Ger bidrag till allmänna samlingslokaler och icke statliga kulturlokaler.

Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur - Fonden bidrar till svensk humanistisk forskning och kulturminnesvård, i linje med Gustaf VI Adolfs engagemang för svensk kultur.

Hugos Stiftelse - Fonden bidrar till svensk humanistisk forskning och kulturminnesvård, i linje med Gustaf VI Adolfs engagemang för svensk kultur.

Idéer för livet - "Idéer för livet", en stiftelse av Skandia, stödjer förebyggande insatser för barn och ungdomar genom samarbete med ideella organisationer, skolor, föreningar och kommuner, inklusive projekt för föräldrar, lärare och idrottsledare.

Jane och Dan Olssons Stiftelse för Sociala ändamål - Stiftelsen ger stöd till projekt som förbättrar samhällets sociala, fysiska och mentala miljö, både i Sverige och internationellt. Projekt som främjar barn och ungdomars aktiviteter, hälsa och livskvalitet är välkomna att ansöka. Det inkluderar även initiativ för integration, jämlikhet, och att bekämpa sjukdom, fattigdom, kvinnovåld, rasism, kriminalitet och diskriminering.

Konung Gustaf V:s 90 års fond - Fonden främjar ideell ungdomsverksamhet, i huvudsak genom att ge stöd till internationellt samarbete med utbildning av ungdomsledare. Bidrag ur fonden kan sökas av ideella organisationer och föreningar i Sverige, som är inriktade på verksamhet med ungdomar. Enskilda personer kan däremot inte få stöd ur fonden.

Kronprinsessparets Stiftelse - Kronprinsessparets stiftelse, bildad i samband med deras bröllop, ägnar sig åt att främja god hälsa och bekämpa utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige.

Olof Palmes minnesfond - Fonden syftar till att öka ungdomars möjligheter till internationellt utbyte och studier inom fred och nedrustning, samt att stärka kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Ansökan står öppen för både enskilda individer och organisationer.

Rolf Bergsfors minnesfond - Stiftelsen erbjuder stipendier för eftergymnasiala studier, studieresor eller utvecklingsprojekt till individer i alla åldrar. Ett viktigt krav är att stipendiet bidrar till att främja den enskildes eller andras förmåga att leva ett självständigt liv, i enlighet med Independent Living-filosofin. Denna filosofi fokuserar på att personer med funktionsvariationer ska ha samma villkor som andra. Stipendiet är inte avsett för personliga ekonomiska behov och ska användas för ändamål som sträcker sig utöver personlig rekreation.

Större fonder som en kan söka för specifika projekt

Arvsfonden - Arvsfonden är en svensk myndighet som stödjer projekt och verksamheter som arbetar med olika samhällsfrågor.

Jämställdhetsmyndigheten (JÄMY) - Jämställdhetsmyndigheten i Sverige erbjuder flera olika typer av statsbidrag. Dessa bidrag är främst inriktade på att främja jämställdhet och förebygga våld.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) - MUCF är en svensk myndighet som främjar ungas inflytande och stärker civilsamhället. De erbjuder olika typer av bidrag och stöd till organisationer, föreningar och projekt som arbetar med ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Postkodsstiftelsen - Postkodsstiftelsen är en svensk stiftelse som stöder projekt och initiativ som syftar till att förbättra samhället och miljön.